Det bästa tillfället att plantera ett träd var för 20 år sedan. Det näst bästa Tillfället är nu.
- Kinesiskt ordspråk

På den här sidan kan du läsa om vad du ska tänka på när du planterar ett träd. Det är en grundläggande beskrivning som tar upp de viktigaste delarna i stora drag. Vill du istället anlita oss att göra jobbet, eller har du frågor som du vill ha svar på? Kontakta oss så hjälper vi dig med ditt träd!

Konsten att lyckas med ett träd

För att du ska lyckas med din trädplantering finns det tre grundläggande saker att tänka på. 

 
rätt plats
Rätt sort
rätt start

Rätt plats

Det finns ett träd för alla. Kanske har din trädgård optimala förhållanden vad gäller sol, vind och vatten, eller så har den problem med starka vindar, tung lerjord och djup skugga? Oavsett läge så finns det sannolikt träd som skulle trivas alldeles utmärkt hemma hos dig. Genom att kika in hos grannen eller att ta en titt på frisk växtlighet i kvarteret så kan du få några ledtrådar kring vad som kan fungera bra även hemma hos dig. Det är viktigt att anpassa växtvalet efter jordmån, ljus och vind. Ju mer hänsyn som tas till de naturliga förutsättningarna på platsen, desto bättre kommer trädet utvecklas. 

Om det är ett fruktträd som du ska plantera kan det vara klokt att placera det en bit bort från gångar, entréer och uteplatser. Då slipper du fallfrukt precis där du står och går.

Rätt sort

Många träd behöver gott om utrymme, det som ser litet ut när du köper det växer kanske flera meter både på höjden och bredden. För att hitta rätt information om trädets egenskaper kan du läsa på etiketten, söka information i trädgårdsböcker eller ta kontakt med närmaste trädgårdsmästare. 

Vad gäller fruktträd så är de är sammansatta av två olika delar: grundstam och sort. Grundstammen är roten, den styr storlek och härdighet på trädet. Många äppelträd i handeln har en grundstam som heter A2. Den är starkväxande och kan ge stora träd på över 8 meter i både höjd och bredd. Det finns svagare grundstammar också, de trivs bäst i de södra och mellersta delarna av landet och blir inte så stora. Exempel på svagväxande grundstam är B9. Läs noga på etiketten! Den andra delen av fruktträdet är sorten, alltså den del som producerar frukt. Även sorterna har olika egenskaper. Några växer svagt medan andra blir flera meter både på höjden och bredden. Ta reda på vilken grundstam och sort som passar bäst i din trädgård när du ska plantera ett fruktträd. Det finns mycket information att hämta i trädgårdslitteratur eller på nätet.

Rätt start

Det tar vanligtvis några år innan din telning har etablerat sig väl och kan stå på egna ben. Räkna med att du får passa upp med vattning, stöd och rätt beskärning en tid efter planteringen. Om du ger ditt träd massor av kärlek i början av livet så får det en bra start, och det blir bättre rustat för alla möjliga sorters utmaningar. 

Läs på! Alla träd är olika och även om du gör rätt så kan det uppstå situationer som kräver lite mer kunskap än andra.

Hur gör man då?

Planteringsgropen bör vara minst dubbelt så stor som rotklumpen. Trädet ska stå stadigt på underlaget, trampa gärna i botten av planteringsgropen så stabiliseras trädet på rätt höjd. Övergången mellan stam och rot kallas för rothals, den ska placeras ovanför jordytan. Om det är ett fruktträd så kan du se en bula strax ovanför rothalsen, det är där sorten och grundstammen har växt ihop.

Trädet ska ha bra stöd under sina första år. Använd band som är snälla mot barken, juteband är bra. Stolparna ska stå en bit ifrån trädet för att undvika skavsår i barken, ibland behövs bara två stolpar men oftast tre eller fler. Det viktigaste är att rotklumpen är helt stabil, kronan får däremot gärna vaja i vinden. Vattning bör ske så att jorden hålls fuktig, inte blöt. Mängden vatten varierar från fall till fall. Den späda barken skyddas mot gnagare med nät eller dylikt.

Fruktträd ska uppbyggnadsbeskäras. Det innebär att man kortar in grenarna redan i trädets unga ålder. En korrekt utförd uppbyggnadsbeskärning ger på sikt starka och välriktade grenar som orkar hålla massor av frukt i framtiden. Efter några år flyttas beskärningen till sensommaren.

Om du har planterat prydnadsträd eller buskar kan även de må bra av uppbyggnadsbeskärning. Ta reda på vad som gäller för din växt. 

När trädet har utvecklat ett starkt rotsystem kan stolparna tas bort. Tiden för etablering är olika från träd till träd, det kan ta ett eller flera år. För att kontrollera om trädet står stadigt kan du ta tag i stammen och gunga den försiktigt fram och tillbaka. Om jorden och rotklumpen rör sig ska stöden stå kvar, är det stilla i jorden kan stöden avlägsnas. Notera färgskillnaden på stolpen som visar hur djupt den slogs ner för att stå stadigt.

Trädet ska inte behöva konkurrera med andra växter om näring och vatten under etableringsfasen, därför ska jordspegeln ska vara fri från växtlighet. Om du vill ha växter nära trädstammen bör de planteras när trädet har utvecklat ett djupare rotsystem.

Var noga med vattningen under de första åren. Det räcker sällan med att det regnar, du behöver vattna manuellt också. Eventuell vattensäck hängs på stolpen intill trädet, då lockas rötterna att växa utåt. Flytta runt säcken då och då så att trädet utvecklar rötter åt alla håll. Häng aldrig säcken direkt kring det känsliga trädet.

***  Vanliga fel  ***

Vi stöter ibland på träd som har planterats fel. Den som har planterat trädet har ofta gjort ett gott försök och det syns att det finns mycket omtanke bakom arbetet, men det saknas en del kunskap och där vill vi hjälpa till att fylla i luckorna. Några av felen kan vi åtgärda på plats, medan andra har fått så stora konsekvenser att växten behöver ersättas.

Planteringsdjup

Rothalsen har hamnat under jordytan. Även om trädet kan vara vitalt ytterligare en tid så kommer barken att ruttna, vilket leder till att trädet svälter och dör.

Om det är ett ungt träd med relativt litet rotomfång kan du försöka höja trädet. Med en grep går det ofta bra att komma in under rotklumpen för att sedan bända försiktigt. Tryck till jorden och kontrollera att rothalsen är placerad högre än omgivningen.

Konkurrens

Stolparna har slagits ner alldeles för nära stammen. Det blir lätt skavsår i barken och de fina rötterna störs av stolparna. Det räcker ofta med låga stolpar eftersom det främst är roten som ska fixeras, inte trädkronan.
Det växer gräs och ogräs precis intill trädet, det ska rensas bort så att det inte finns någon konkurrerande växtlighet.

Uppbindning

Bambukäppen till vänster är endast till för att stötta trädet vid transport, käppen ska avlägsnas vid plantering. Den grå stolpen till höger är alldeles för klen och står för nära stammen. Buntband är stela och riskerar att både klämma och växa in i barken på sikt. Gnagskyddet sitter fast med band. Ibland nästlar sig gräs, nerfallna löv och smådjur in mellan gnagskydd och stam, vilket leder till stående fukt som skadar barken. Gnagskydd ska kunna avlägsnas så att man kan rensa bort allt som lägger sig mellan skyddet och stammen.

Strypskador

Oflexibla band av plast eller metall som får sitta kvar för länge växer så småningom in i barken. Det leder till strypskador som förhindrar transport av näring mellan rot och krona. På bilden syns detta som ett mörkt område i grenklykan.

Sen då..?

Förhoppningsvis går allt bra med både plantering och etablering. Efter en tid står trädet där och mår bra, och då är väl allt frid och fröjd eller..? Följ upp planteringen genom att ge trädet allt det behöver för att växa sig starkt och fint. Behoven skiftar från träd till träd, men framför allt: be om hjälp om du är osäker. Vi kommer gärna och hjälper dig om det uppstår hinder på vägen, då kan du i lugn och ro slappna av och njuta av ditt fina träd.

Kom ihåg
  • Rensa ogräs under trädet
  • Vattna vid behov
  • Se till att banden sitter bra
  • Kolla så att stolparna står stadigt
  • Beskär korrekt
  • Gödsla lagom