Tidigare jobb

Här kan du se korta inlägg och bilder från tidigare jobb där vi har kommit ihåg att ta fram kameran. 

Beskärningskurs med Maria 2022-08-24

Maria visar hur man gallrar ur vinbär

Idag har vi haft hemma-hos-kurs i beskärning. Deltagarnas önskemål var att öka kunskapen kring sina egna växter. "Hur och när ska vi beskära egentligen...?"

Eva beskär paradisbuske

Paradisbuske kan klara sig länge utan beskärning, men vid behov man kan underhållsbeskära på vårvintern eller efter blomning. Grova grenar tas bort med såg, mindre grenar med sekatör. Busken blir luftigare och det blir utrymme för ny tillväxt, då håller man växten fräsch länge. 

Per sågar i rönnen

Det är en konst att såga av lite tyngre grenar utan att orsaka fläkskador. Per lägger först ett snitt på undersidan av grenen, flyttar sedan ut sågen ett par cm och sågar kontrollerat av grenen ovanifrån. 

Vill du också lära dig mer om beskärning? Hör av dig till oss!

Busk- och perennrabatt 2022-08-17

Före förebilden fanns det tistlar, fläderskott, päronskruff och annat jox i den här 1,6 x 12 meter långa ytan. Nu är den full av gröna blad i olika former på träd, buskar och perenner. Så småningom kommer växterna att bli större och fylla upp hela ytan. Klätterväxter kommer att slingra sig upp på spaljéer i mitten och på kortsidorna, klotnaverlönnen ge skugga, tulpaner och alliumlök blomma i vitt under försommaren och när man tassar fram till bänken kommer det dofta från backtimjan som kryper fram mellan ölandsstenarna. 

Trädfällning 2022-08-16

Tre Thujor och en cypress...
...som står framför huset ska bort. Här vill kunden anlägga en uteplats istället. Häggmispeln får stå kvar. 
Uppstamning

De nedre grenarna tas bort för att underlätta fällningen. Om vi hade stannat här hade det kunnat stå "Uppstamning" på fakturan.

ett kvar

Stora träd växer inte på träd. Tänk till noga innan du tar bort uppvuxna träd. Det är väldigt svårt att ersätta gamla individer som ger skugga, renare luft och bostad åt insekterna.

Klart!

Vi avslutar alltid med städning så att det ser fräscht ut när vi lämnar arbetsplatsen. 

Hagtorn 2022-08-04

Hagtorn är ett stort släkte, ofta ser man det växa vilt som träd i hagar och ängsmark. Där blommar det i vitt på våren och på hösten finns det mängder av bär till fåglarna. Här är ett ungt träd som fått stå orört under en lång tid, vilket har gjort att ytan under blivit svårskött. Efter ansiktslyftningen har vi möjliggjort gräsklippning och dessutom fått ett vackert träd med en skuggig plats att vila på.
 Hagtorn är ett starkt växtmaterial, därför är det en växt som lämpar sig väl för häckar på stora ytor. De vassa tornarna och den kraftiga tillväxten kan göra växten svårtillgänglig, och om det har varit uppehåll ett par år i rad med klippningen vi får ofta jobba länge för att få ordning på häcken. 

Häckplantering 2022-05-11

Den här veckan har vi planterat en ligusterhäck i en trädgård i Bålsta. Ligusters vetenskapliga namn är Ligustrum vulgare. Just den här sorten heter 'Atrovirens' och är vintergrön, det innebär att den behåller bladen även på vintern.

Lerjord

I Bålsta stöter vi antingen på den väldränderade rullstensåsen eller kompakt lerjord när vi gräver. Här var det lerjord som skulle brytas upp, diket blev ca 30 cm djupt och 40 cm brett.

Barrotade plantor

Barrotade plantor är ett ekonomiskt smart val, och den kvalitén planteras helst på våren eller hösten. Plantorna köps precis som de är, utan varken jord eller kruka. Rötterna får såklart aldrig torka ut, så klok hantering mellan leverans och färdig häckplantering är a och o. 

Plantering

Efter att avståndet har markerats ut med små fläckar med vanligt vetemjöl planteras tre plantor per meter. Planteringsjorden trycks till för att rötterna ska få bra jordkontakt. Gödsling behövs först nästa år. 

Vattning

De barrotade plantorna som ännu inte kommit ner i jorden står fortfarande i sin vattenbalja. Övriga har fått sin första dos, då försvinner eventuella luftfickor snabbt och rötterna kommer i kontakt med jorden. 

Beskärning

Det finns olika skolor vad gäller beskärning vid plantering. Vår erfarenhet säger att om den utförs redan vid planteringstillfället så kommer växten igång bättre, därför tar vi vår vassaste sekatör och lägger snitten ungefär 20-30 cm ovan mark. Nästa beskärning blir våren 2023.

Täckbark och vatten

Klart! Häcken ger kanske inget majestätiskt intryck såhär vid första anblick, men det är mycket aktivitet på gång! Så länge ligustern får växa utan konkurrens från andra växter och vattnas så att jorden hålls fuktig på djupet, kommer den så småningom att rama in tomten precis på det sätt som kunden önskade.

Grusgången till planteringslådorna 2022-04-29

Ni vet det där speciella, hemtrevliga ljudet när man går på en grusgång..? Det fixade vi idag. 

Mät och gräv!

På den här nyanlagda tomten var det i princip bara hårt packad jord och rötter under den ditlagda gräsmattan. Staketet som löper hela vägen runt tillät tyvärr inte plats för grävare, så det var bara å hugga i med spade och korp!

Markduk eller ej?

Det råder alltid delade meningar om markdukens vara eller icke vara, men här tog vi ändå beslutet att ha med den i botten för att för att skilja materialen åt och för att hindra rotogräs att växa upp i gången. 

Cortenstål

Nuförtiden väljer många att använda cortenstål i sina trädgårdar. Det passar ofta väldigt bra in i trädgården med sin mjuka, kopparfärgade ton. Stålet kräver inget särskilt underhåll och det står sig väldigt länge, så ur den aspekten är det en hållbart materialval. Den här gångens kanter är gjorda av 15x200 cm långa bitar som har stuckits ner med fastsvetsade armeringsjärn. Planteringslådorna är klart högre, och skulle man vilja lägga till en rund form går även det bra. 

Möte mellan olika material

Innan vi kom till trädgården fanns det redan planteringslådor på plats. På ena sidan omgärdades de av gräs och på andra sidan av täckbark. Gruset i gången tillförde ytterligare ett element, och därmed förstärks känslan av att man rör sig mellan olika delar i trädgården. 

Sjöutsikt, tack!

Sänkning av en välskött thujahäck - 2022-04-14

Idag trollade vi fram sjöutsikten på en villatomt i Krägga. Fast ärlig talat - det krävdes ingen större magi eftersom häcken var så pass välskött sedan tidigare. På bilden i mitten framgår det tydligt hur en thujahäck vegeterar på den täta utsidan, medan insidan förblir brun. Att gå ända in och förbi tillväxtpunkten på barrväxter är alltid riskabelt, det tar lång tid innan håligheten växer ihop och blir tät igen. I just det här fallet tyckte dock kunden inte att det var något problem, eftersom sjöutsikten var mer värdefull. Med lite tålamod, bevattning och kärlek så kommer thujahäcken att reparera sig själv och kunden kan njuta av både den och utsikten. 

2022-04-12, förmiddag...
...och eftermiddag

Att välja rätt växt

till rätt plats är viktigt både ur ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbara perspektiv. Att kombinera växtens behov med kundens önskemål kan ibland vara svårt, men det är viktigt att hålla i tanken att växten alltid gör som den är programmerad att göra. Ska den till exempel ha en stor krona så kommer den att sträva efter det, oavsett hur mycket människan vill påverka. Det går visserligen att kämpa emot växtens egenskaper till en viss grad, men det slutar ofta med att den blir sjuk, får aggressiv tillväxt i både rot och krona eller blir estetiskt ful rent ut sagt. Här är ett exempel på hur två ullungrönnar tar för mycket plats för att det ska fungera praktiskt. Det har krävts återkommande beskärningar för att hålla grenar borta från fasad, ljuslykta och körbana och varken de boende eller besökare tyckte att trädet var särskilt vackert. Till slut fick vi ta ner det ena trädet - det var faktiskt ett dåligt växtval. Det andra får står kvar ett tag till så att platsen inte blir helt öde, men på sikt ska träden ersättas med något som passar bättre på platsen, och då gäller det återigen att fundera över förutsättningarna. Vilken växt skulle du välja...? 

Vårvindar friska!
2022-03-27

Träd är värdefulla och vi låter dem helst stå eftersom de bidrar med så många positiva värden för naturen och miljön. När starka vindar har gjort en skogstomt lite stökig och kanske lite farlig att röra sig i, är det dock läge att ta fram batterimotorsågen. Såklart hjälper vi till att rensa upp i kaoset. 

Läs mer om våra tankar kring miljön här
"Tack snälla för all hjälp på mitt landställe! Nu vet jag att det är fint nästa gång jag kommer dit igen."

Annika Lastell

Toppbrott på en gran

Från buske till litet träd 
2022-03-03

Den här bärapeln står precis intill en huvudentré. Med sina relativt oböjliga grenar och vassa tornar var busken ett bekymmer att ta sig förbi. Vi klippte bort det nedre partiet och utstickande grenar för att skapa bättre utrymme. Rabatten under trädet får nu mer solljus och snart bjuder den på vårblommande gullvivor. Lite senare under våren kommer apeln att blomma i vitt, till hösten blir det både bär och vackra höstfärger. 

Fruktträdsbeskärning 2022-02-02

Nu är vi igång med fruktträdsbeskärning. Under vårvintern fokuserar vi främst på två typer av träd: nyplanterade träd och gamla trötta individer. Nyplanterade träd mår bra av att uppbyggnadsbeskäras för att de ska utveckla en stark och välbalanserad krona. Gamla träd ligger i startgroparna för en ny växtsäsong och brukar pigga på sig av en vårvinterbeskärning. Träd som har bra tillväxt och balans samt träd som har utvecklat mycket vattenskott beskär vi hellre under JAS-månaderna, det har en lugnare inverkan på tillväxten. Välutvecklade körsbärs- och plommonträd beskärs också under JAS-månaderna. 

Trädfällning 2021-11-24

2021-11-24 Vi är försiktiga med att ta ner träd eftersom de är så otroligt värdefulla för miljön. Idag tog vi dock ner ett så kallat riskträd som var sjukt och därmed riskerade att göra mer skada än nytta på fastigheten. Veden kapades i bitar lagom stora att hugga till nästa års värmande mysbrasor.

2021-09-27

Aronian mognar! Bären är ätbara och fulla med antioxidanter, de är ett superbär som är kanon att dryga ut blåbärssylten med. Vänta med att plocka dem till efter frosten, då hinner de utveckla mer sötma. Förutom nyttan med bären så är aronia en väldigt fin växt att ha i sin trädgård, den har både fin blomning och vacker höstfärg. 

Trädbeskärning
2021-08-05

Att formklippa är väldigt roligt! Cypressen på bilden är ursprungligen från ett litet jularrangemang med mossa, flugsvamp, garntomte och hyacint.

Äppelträd 2021-08-03

Träd som har normal tillväxt mår bra av att klippas under JAS-perioden. Förr gavs rådet att man skulle kunna "...kasta en hatt genom kronan..." och ibland säger kunden "TA REJÄLT SÅ DET SYNS!". En kraftig beskärning stressar dock trädet i onödan. Här har vi tagit bort de nedersta grenarna för att underlätta gräsklippningen under trädet, och så har vi gallrat ur kronan för att släppa in mer ljus.

2021-07-26

En liten igelkott från årets kull håller till i vår trädgård. Djurlivet är en bra anledning till att ha lite oordnat på några platser i trädgården. Några oklippta buskage, vattenbad och lövhögar som ligger kvar gynnar dessa urtidsdjur.

Ogräsrensning 2021-07-01

I stekande julisol hjälpte vi en kund återställa förutsättningar för att deras thujahäck skulle få chans mot konkurrerande växtlighet. Ibland hinner man inte med allt, då hjälper vi gärna till.

Vi rensade ogräs, lade på passande gödning, installerade droppbevattning och toppade med täckbark.

Sitthörna 2021-06-16

Rhododendron till vänster, en mysig sittplats under honungsrosen, en vacker paradisbuske på högerflajen. Vi rensade upp ytan som numer används flitigt när det är dags för ett svalkande glas rosé i eftermiddagshettan.

2021-06-09

I juni kan nya vattenskott dyka upp i fruktträden, de växer från dolda knoppar under barken. De sitter inte fast särskilt hårt i underlaget, så det är lätt att själv rycka loss dem när de fortfarande är små och späda.

2021-05-14

Att rensa växtlighet i grusgångar kan vara ett tungt arbete, men det blir också himla fint när man är klar. Ett tips är att kratta igenom gången med jämna mellanrum så att ogräset inte hinner rota sig. Då blir jobbet helt plötsligt väldigt lätt. 

Skärmvägg som skapar en skyddad plats

Bygge av skärmvägg 2021-05-03

Att sätta upp en avskärmning kan skapa en ombonad känsla i trädgården. Här valde kunden en prefabricerad skärm som vi fäste med stolpar och plint. OBS. Den är rak fin. Vidvinkeln på telefonkameran gör att den flyter ut i höger övre hörn. :-)

2021-04-14

Beskärning av en hög och lång thujahäck var ett av årets första häckuppdrag. April är en bra tid att beskära thujahäckar, på sensommaren kan de putsas försiktigt ytterligare en gång.