Här bjuder vi på referenser och beskrivningar av tidigare jobb som vi har utfört. Vill du se mer så kan du kolla in hos oss på Instagram @svenssonstradgard.

Referenser

Häckklippning

Mycket duktiga. Gjorde jobbet som avtalat proffsigt och korrekt. ÄR MYCKET NÖJD!!! Kommer att anlita Svenssons Trädgård AB igen. 

Tapio Salmi

Fruktträdsbeskärning

Så nöjd med trädbeskärning på våra tre äppelträd och de tips Maria förmedlade. Kan varmt rekommendera företaget. 
MajBritt Nordh

Design

Supernöjd med utfört arbete. De förstod exakt hur jag ville ha det. En trädgårdsfirma som har en passion och en äkta känsla för sitt arbete.
Ann Lundqvist

Formklippning

Duktiga och fantastiskt trevliga! Fick hjälp med att formklippa ett par förvuxna cypresser, därtill en hel del tips om skötsel av mina övriga buskar och träd. Hade jag inte tyckt att det är så kul att fixa i min trädgård själv, hade jag anlitat dom till varenda säsong!
Angelica Nordin

Kurs och rådgivning

Vi är otroligt nöjda med Svenssons insatser. Vi får hjälp med att hålla trädgården i gott skick och dessutom har de en pedagogisk sida som gör att vi lär oss mycket om hur vi ska hantera vår egen trädgård. 
Per Samuelsson

Trädfällning

Svenssons Trädgård är grymma på det de gör. Alltid professionella och kunniga. Kommer med bra förslag och lösningar efter de önskemål vi haft.
Vi är supernöjda. 
Helena Stark

Häckklippning 2024-04-25

Bred häck

Idag klippte vi topparna på en thuja som fått breda ut sig en hel del på vissa ställen. Vår trebenta stege är ovärderlig i dessa lägen! Den har teleskopben som går att anpassa efter underlaget.  

Insynsskydd

En häck med två sidor ger samma insynsskydd som den med tre. Skillnaden rent skötselmässigt är att den med två sidor går avsevärt mycket snabbare att klippa. Det blir alltså snällare mot kroppen - och tidsbesparande!

Rådgivning 2024-04-08

Vi stöter ofta på träd som är felplanterade. I nio fall av tio står de för djupt i jorden, vilket leder till att barken ovanför rothalsen ruttnar. När det händer förstörs transportvägen för näring mellan rot och krona och trädet svälter långsamt ihjäl. Ibland kan vi rädda träden genom att plantera om dem, men i det här fallet hade det tyvärr gått så långt att vi rekommenderade att man planterar ett nytt träd. I ett tidigare inlägg (scrolla till 2023-10-04 ) kan du se hur ett träd ska planteras. 

Uppföljning av hamling 2024-03-25

Före hamling 2023

Förr tog man grenar med löv från träden för att dryga ut vinterfodret till djuren. Idag är det sällsynt att ta löv som foder, vi får nog betrakta hamling mer som en konstform än som foder.

Efter hamling 2023

De nakna träden kommer att skjuta mängder av skott för att ersätta förlusten av grönmassa. Man kan i princip hamla alla sorters lövträd, men en del är mer känsliga än andra och det är viktigt att läsa på innan sekatören åker fram. 

2024 har skotten växt ut

Ett år efter ingreppet har mängder av skott skjutit ut och man kan ta fram sekatören igen om man vill, eller så väntar man ytterligare ett par år.

Naturlig look 2024-03-20

Såhär kan ett ungt fruktträd se ut före och efter vi har varit i farten med såg och sekatör. Vi strävar ofta efter ett naturligt utseende, vare sig det är äpple, päron eller körsbär. Det finns såklart fler roliga former man kan göra med träden, exempelvis spiral, tunnel, spaljé eller lepagehäck. För att hålla den typen av trädform i schack kan det behövas beskärning flera gånger per säsong. 

Radikalbeskärning 
2024-03-19

Idag gjorde vi omstart på en trött gammal schersminbuske. Alla risiga grenar klipptes bort så att nya, fräscha skott kan ta över istället. Blomningen kommer tyvärr utebli i sommar eftersom tillväxten av schersminens blomknoppar sker på hösten. 

 
Schersmin, forsythia och syrén är exempel på växter som blommar på fjolårsskotten. 
TOk, fjärilsbuske och flera olika spirea är exempel på växter som blommar på årsskotten. De blommar alltså samma år som skotten växer fram.
istället för att ta bort hela busken på en gång kan man GALLRA BORt de äldsta delarna. med en sådan metod fördelas arbetet över två eller flera år.

Föryngringsbeskärning 2024-03-13

Före och efter

Syrén är underbar försommar, inte repor på bilen eller rangliga grenar som tyngs ner av snö och regn såpass att de går av.

Planera tillväxten

Om snittet läggs högt upp, så kommer ny tillväxt högt upp. Om snittet läggs långt ner, så kommer ny tillväxt långt ner. 

Kvastskaft?

Nya skott tar oftast fart intill snittytan, vare sig beskärningen görs högt upp eller i marknivå. 

Maria beskär äppelträd

Igång igen!  2024-02-19

Vi är igång igen efter vintern! Tidiga beskärningar av äppelträd som vi vill få lite fart på, uppbyggnadsbeskärningar och några bortglömda thujahäckar står på agendan veckorna som kommer. 2024 här kommer vi! 

Vattensäcken

Majne damen unt herren, gör som Torbjörn och häng vattensäcken på SIDAN av ditt törstiga träd. Då måste rötterna sträcka på sig för att nå hela vägen ut till de smarriga dropparna, vilket på sikt ger ett rotsystem som är mer aktivt än om supen serveras rakt i skallen. Flytta säcken vidare runt trädet varje gång du återfyller den, så tränas rötterna på alla sidor att söka sig utåt.Håll gärna jordspegeln fri från växtlighet de första åren efter plantering, då slipper trädet konkurrera om det livsviktiga vattnet. 

Rädda trädet!
2023-10-04

Vi stöter ibland på felplanterade träd i trädgårdarna. I nio fall av tio är träden planterade för lågt, vilket alltid leder till att den ömtåliga barken ovanför rothalsen blir fuktig av jorden och så småningom ruttnar. Idag tog vi saken i egna händer och räddade ett äppelträd från en säker undergång!

Trädet sitter för djupt

Den livsviktiga rothalsen måste vara ovanför marknivå. Rothalsen är området som skiljer roten från stammen. Om stammen blir fuktig av jord och väta så ruttnar barken och trädet går en säker död till mötes. 

Rätt jordstruktur

Trädet ska planteras på samma höjd som det kommer i från plantskolan. För att förhindra att trädet sjunker med tiden kan man trampa runt lite i mitten av planteringsgropen. Det är bättre att trädet planteras för högt än för lågt. På sidorna av gropen kan jorden vara mjukare, så att rötterna kan växa utåt.

Juteband och rejäla störar

En bra uppbindning håller framför allt rotklumpen helt fixerad. Kronan får gärna vaja lite i vinden men roten behöver lugn och ro för att våga skicka ut rötterna i sin nya omgivning. Om trädet är lite vingligt i början kan det också vara bra med ett band längre upp på stammen.

Här är felet: rothalsen är under marknivån och barken har blivit fuktig
Vi grävde upp trädet och höjde botten på gropen
Genom att trampa i mitten av gropen förhindras trädet att sjunka
Bind upp trädet med mjuka band

Häckklippning  

Årets första häckklippning sker ofta från slutet av april fram till midsommar. Senare på säsongen kan det vara bra att putsa de snabbväxande sorterna som exempelvis liguster, snöbär, hagtorn och måbär. Höga häckar är egentligen inget problem, det är B R E D D E N som ställer till det. En hög häck som är smal upptill kan klippas mycket snabbare än en bred dito.

ed liguster

Det här ligustermonstret är flera meter brett så det är hög stege, lång sax och bra corestyrka som gäller. 

God sikt

Vid utfarter gäller att häcken inte ska vara högre än 80 cm inom en sikttriangel på 2,5 meter. Intill vägkorsningar är motsvarande längdmått 10 meter. 

Glada kunder

Såhär glada blir Susanne och Janne när vi har hjälp dem att få ordning på ligusterhäcken. Tack för fikat, vi kommer gärna tillbaka och klipper hos er igen!

Beskärning av björk 2023-07-04

Våra uppdrag börjar med...

...att vi ses på plats och pratar igenom önskemålen. Den här björken skavde på hustaket och Liselott behövde därför hjälp att ta bort några grenar. 

Innan vi sätter igång... 

...har vi alltid kommit överens med kunden om metoder och priser. På det sättet undviker vi överraskningar kring både arbetet och fakturan. 

När det är klart...

...skickar vi en bild eller stämmer av med kunden direkt på plats, så att det blir ett bra avslut på uppdraget.

Vårplantering 2023-04-14

Färgstarkt!

Blommor som klarar frosten bra är tête-a-tête, penséer, förgätmigej, pärlhyacinter och liljor. Murgröna är också fint, men kom ihåg att avhärda plantorna innan du placerar ut dem i den starka vårsolen. 

Äppel päppel!
2023-02-22

Nyplanterat äppelträd

För andra året i rad har vi utfört den viktiga uppbyggnadsbeskärningen på det här äppelträdet. Metoden utförs under vårvintern under de första levnadsåren, den syftar till att skapa ett träd med starkt och välbalanserat grenverk. När trädet är äldre kan man övergå till beskärning i JAS-perioden. 

Gamlingen före...

Äldre och lite stökiga träd har ofta mängder av gammal uttjänt fruktved, grenar som skaver mot varandra, skadade partier och kanske lite trött tillväxt. En bortglömd madame piggas upp av beskärning under vårvintern. Då gallrar vi bort en del av den torra fruktveden, öppnar upp kronan och släpper fram en ny generation grenar.  

...och efter

Vi använde bara sågen i det här läget. Sekatören är för finliret och det får vi avvakta med till 2024 eller till och med 2025. Tvärtemot vad många tror så är det ingen idé att "...beskära rejält så det syns ordentligt..." för det skapar bara stress och miljarders nya problem för trädet. Simma lugnt, trädet står kvar många år till och det finns ingen anledning att gå bärsärkagång i kronan.  

Trädfällning

2023-02-01

En torr trädtopp kan vara ett varningstecken på att ett träd inte mår bra. Dessutom var björkved efterlängtad i den här stugan, och därför togs beslutet att fälla trädet kontrollerat istället för att invänta spontana (olycks)fall. Den bruna rötan är som synes på tillväxt i stammens mitt, och vissa grenar var drabbade av rödvårtssjuka. 

En blomstrande dröm vassego!
2022-09-26

Entrén var vacker redan innan, men grinden ska nu ackompanjeras av en rosenbåge. Hela portalen kommer att täckas in av doftande rosor som ger känslan av att man kliver in i värld helt skild från den utanför. Tänk va, först en rosenbåge och knastrande grusgång, sen ett hav av svävande syrénhortensia. Kan det bli mer drömlikt?

Trägrinden sitter lite på svaj, den repareras...

...och får sällskap av en doftande rosenbåge!

Resultatet blev helt fantastiskt fint! Svenssons Trädgård levererar personlig service och har bred expertis på området park/trädgård. De är måna om att kunden verkligen ska vara nöjd och lämnar dessutom tips och instruktioner för vidare egen vård. Varm rekommendation! 

Tove Wiréen

Beskärningskurs 2022-08-24

Maria visar hur man gallrar ur vinbär

Idag har vår trädgårdsmästare Maria haft hemma-hos-kurs i beskärning. Deltagarnas önskemål var att öka kunskapen kring sina egna växter. "Hur och när ska vi beskära egentligen...?"

Eva beskär paradisbuske

Paradisbuske kan klara sig länge utan beskärning, men vid behov man kan underhållsbeskära på vårvintern eller efter blomning. Grova grenar tas bort med såg, mindre grenar med sekatör.

Per sågar i rönnen

Det är en konst att såga av lite tyngre grenar utan att orsaka fläkskador. Per lägger först ett snitt på undersidan av grenen, flyttar sedan ut sågen ett par cm och sågar kontrollerat av grenen ovanifrån. Sist sågar han av tappen precis utanför grenkragen. 

Vi är otroligt nöjda med Svenssons insatser. Vi får hjälp med att hålla trädgården i gott skick och dessutom har Maria och Torbjörn en pedagogisk sida som gör att vi lär oss mycket om hur vi ska hantera vår egen trädgård."
Per Samuelsson

Stubbfräsning
2022-08-22

Det dånar, sprutar träflisor och luktar ibland svamp när vi fräser bort stora gamla stubbar som blivit kvar efter trädfällning. Just den här kullen var en gravhög, så först efter att Länsstyrelsen givit sitt godkännande fick vi komma fram med våra maskiner. En dryg timme tog själva fräsningen, sen blev det lite krattning och återställning av gräsmattan på det. 

Busk- och perennrabatt
2022-08-17

Före förebilden fanns det tistlar, fläderskott, päronskruff och annat jox i den här 1,6 x 12 meter långa ytan. Nu är den full av gröna blad i olika former på träd, buskar och perenner. Så småningom kommer växterna att bli större och fylla upp hela ytan. Klätterväxter kommer att slingra sig upp på spaljéer i mitten och på kortsidorna, klotnaverlönnen ge skugga, tulpaner och alliumlök blomma i vitt under försommaren och när man tassar fram till bänken kommer det dofta från backtimjan som kryper fram mellan ölandsstenarna. 

En enkel skiss ger ett hum om slutresultatet

Trädfällning 2022-08-16

Tre Thujor och en cypress...
...som står framför huset ska bort. Här vill kunden anlägga en uteplats istället.
Uppstamning

De nedre grenarna tas bort för att underlätta fällningen. Om vi hade stannat här hade det kunnat stå "Uppstamning" på fakturan.

ett kvar

Stora träd växer inte på träd. Tänk efter noga innan du tar bort uppvuxna träd. Det är väldigt svårt att ersätta gamla individer som ger skugga, renare luft och bostad åt insekterna.

Klart!

Vi avslutar alltid med städning så att det ser fräscht ut när vi lämnar arbetsplatsen. 

Hagtorn 2022-08-04

Hagtorn ses ofta växa vilt i hagar och ängsmark. Trädet har högt biologiskt värde och är helt klart ett mycket värdefullt träd även för trädgårdar. Det blommar i vitt på våren och på hösten finns det mängder av röda bär till fåglarna. Genom uppstamning har vi tagit fram och förstärkt trädets naturliga karaktär, förenklat skötseln under kronan och dessutom fått en skuggig plats att vila på.

Häckplantering 
2022-05-11

Den här veckan har vi planterat en ligusterhäck i en trädgård i Bålsta. Ligusters vetenskapliga namn är Ligustrum vulgare. Just den här sorten heter 'Atrovirens' och är vintergrön, det innebär att den behåller bladen även på vintern.

Lerjord

I Bålsta stöter vi antingen på den väldränderade rullstensåsen eller kompakt lerjord när vi gräver. Här var det lerjord som skulle brytas upp, diket blev ca 30 cm djupt och 40 cm brett.

Barrotade plantor

Barrotade plantor är ett ekonomiskt smart val och planteras helst på våren eller hösten. Plantorna köps precis som de är, utan varken jord eller kruka. Rötterna får såklart aldrig torka ut, klok hantering mellan leverans och färdig häckplantering är a och o. 

Plantering

Efter att avståndet har markerats ut med små fläckar med vanligt vetemjöl planteras tre plantor per meter. Planteringsjorden trycks till för att rötterna ska få bra jordkontakt. Gödsling behövs först nästa år. 

Vattning

Barrotade plantor som ännu inte kommit ner i jorden står i vattenbalja. Övriga har vattnats i gropen, då försvinner eventuella luftfickor och rötterna får kontakt med jorden. 

Beskärning

Det finns olika skolor vad gäller beskärning vid plantering. Vår erfarenhet säger att om den utförs redan vid planteringstillfället så kommer växten igång bättre, därför tar vi vår vassaste sekatör och lägger snitten ungefär 20-30 cm ovan mark. Nästa beskärning blir våren 2023.

Täckbark och vatten

Klart! Häcken ger kanske inget majestätiskt intryck såhär vid första anblick, men det är mycket aktivitet på gång! Så länge ligustern får växa utan konkurrens från andra växter och vattnas så att jorden hålls fuktig på djupet, kommer den att rama in tomten precis på det sätt som kunden önskade.

Grusgången till planteringslådorna
2022-04-29

Ni vet det där speciella, hemtrevliga ljudet när man går på en grusgång..? Det fixade vi idag. 

Mät och gräv!

På den här nyanlagda tomten var det i princip bara hårt packad jord och rötter under den ditlagda gräsmattan. Tyvärr var platsen inte åtkomlig för grävare så det var bara å hugga i med spaden.

Markduk eller ej?

Det råder alltid delade meningar om markdukens vara eller icke vara, men här tog vi ändå beslutet att ha med den i botten för att för att skilja materialen åt. 

Cortenstål

Nuförtiden väljer många att använda cortenstål i sina trädgårdar. Det passar ofta väldigt bra in i trädgården med sin mjuka, kopparfärgade ton. Stålet kräver inget särskilt underhåll och det står sig väldigt länge, så ur den aspekten är det en hållbart materialval.

Möte mellan olika material

Innan vi kom till trädgården fanns det redan planteringslådor på plats. På ena sidan omgärdades de av gräs och på andra sidan av täckbark. Gruset i gången tillförde ytterligare ett element, och därmed förstärks känslan av att man rör sig mellan olika delar i trädgården. 

Sjöutsikt, tack!

Sänkning av en välskött thujahäck - 2022-04-14

På bilden i mitten framgår det tydligt hur en thujahäck vegeterar på den täta utsidan, medan insidan förblir brun. Att beskära innanför tillväxtpunkten på barrväxter är alltid riskabelt, det tar väldigt lång tid innan håligheten växer ihop och blir tät igen. I just det här fallet var det inget problem, eftersom sjöutsikten var mer värdefull. Inom ett par år kommer häcken att reparera sig själv så att man kan njuta av både den och av utsikten. 

2022-04-12, förmiddag...
...och eftermiddag

Att välja rätt växt

till rätt plats är viktigt både ur ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart perspektiv. Växtens behov krockar ibland med våra önskemål, men det är viktigt att hålla i tanken att växten alltid gör som den är programmerad att göra. Ska den till exempel ha en stor krona så kommer den att sträva efter det. Ska den bli bred så blir den bred. Det går att kämpa emot växtens egenskaper till en viss grad men det slutar ofta med att den blir sjuk, får aggressiv tillväxt i både rot och krona eller blir estetiskt ful. Här är ett exempel på hur två ullungrönnar tar för mycket plats för att det ska fungera praktiskt. Det har krävts återkommande beskärningar för att hålla grenar borta från fasad, ljuslykta och körbana. Varken boende eller besökare tyckte att trädet var särskilt vackert, därför fick vi ta bort det. Det högra får står kvar ett tag till så att platsen inte blir helt öde, men på sikt ska träden ersättas med något som passar bättre på platsen, och då gäller det återigen att fundera över förutsättningarna. Vilken växt skulle du välja? 

Från skrymmande buske till litet träd 
2022-03-03

Den här bärapeln står precis intill en huvudentré. Med sina relativt oböjliga grenar och vassa tornar var busken ett bekymmer att ta sig förbi. Vi klippte bort det nedre partiet och utstickande grenar för att skapa bättre utrymme. Rabatten under trädet får nu mer solljus och snart bjuder den på vårblommande gullvivor. Lite senare under våren kommer apeln att blomma i vitt, till hösten blir det både bär och vackra höstfärger. 

Fruktträdsbeskärning
2022-02-02

Nu är vi igång med fruktträdsbeskärning. Under vårvintern fokuserar vi främst på två typer av träd: nyplanterade träd och gamla trötta individer. Nyplanterade träd mår bra av att uppbyggnadsbeskäras för att de ska utveckla en stark och välbalanserad krona. Gamla träd ligger i startgroparna för en ny växtsäsong och brukar pigga på sig av en vårvinterbeskärning. Träd som har bra tillväxt och balans samt träd som har utvecklat mycket vattenskott beskär vi hellre under JAS-månaderna, det har en lugnare inverkan på tillväxten. Välutvecklade körsbärs- och plommonträd beskärs också under JAS-månaderna.

 "Proffsigt utförd beskärning av träd! Lyhörda utförare som gör det lilla extra."  Emma Hallgren


Trädfällning 

2021-11-24

Vi är försiktiga med att ta ner träd eftersom de är så otroligt värdefulla för miljön. Idag tog vi dock ner ett så kallat riskträd som var sjukt och därmed riskerade att göra mer skada än nytta på fastigheten. Veden kapades i bitar lagom stora att hugga till nästa års värmande mysbrasor.

Formklippning
2021-08-05

Att formklippa är väldigt roligt! Cypressen på bilden är 30 år gammal och kommer ursprungligen från ett litet jularrangemang med mossa, flugsvamp, garntomte och hyacint.

JAS-beskärning av äppelträd
2021-08-03

Träd som har normal tillväxt mår bra av att klippas under JAS-perioden. Förr gavs rådet att man skulle kunna kasta en hatt genom kronan och ibland önskar kunden att vi ska "...TA REJÄLT SÅ DET SYNS!". En kraftig beskärning stressar dock trädet i onödan. Här har vi tagit bort de nedersta grenarna för att underlätta skötsel under trädet, och så har vi gallrat ur kronan för att släppa in mer ljus.

Nämen hej!
2021-07-26

En liten igelkott från årets kull håller till i vår trädgård. Djurlivet är en bra anledning till att ha lite oordnat på några platser i trädgården. Några oklippta buskage, vattenbad och lövhögar som ligger kvar gynnar dessa urtidsdjur.

Ogräsrensning 

2021-07-01

I stekande julisol hjälpte vi en kund återställa förutsättningarna för att deras thujahäck skulle få en rimlig chans mot konkurrerande växtlighet. Ibland hinner man inte med allt, då hjälper vi gärna till. Vi rensade bort allt ogräs, lade på kogödsel, installerade droppbevattning och toppade med täckbark.

Ett glas rosé i bersån kanske? 2021-06-16

Rhododendron till vänster, en mysig sittplats under honungsrosen, en vacker paradisbuske på högerflajen. Vi rensade upp ytan som numer används flitigt när det är dags för ett svalkande glas rosé i eftermiddagshettan.

Ryck! 2021-06-09

I juni kan nya vattenskott dyka upp i fruktträden, de är späda och kommer från dolda knoppar under barken. Skotten sitter inte fast särskilt hårt i underlaget och det är lätt att rycka loss dem när de fortfarande är små och späda.

Ogräs 2021-05-14

Att rensa växtlighet i grusgångar kan vara ett tungt arbete, men det blir himla fint när man är klar. Ett tips är att störa ogräset genom att kratta igenom gången med jämna mellanrum. Då hinner inte ogräset rota sig och jobbet blir plötsligt väldigt lätt. 

Häckklippning
2021-04-14

En beskärning av en hög och lång thujahäck var ett av årets första uppdrag. April är en bra tid att beskära thujahäckar, på sensommaren kan de sedan putsas försiktigt ytterligare en gång.

"Svenssons gjorde ett fantastiskt fint jobb med vår vildvuxna thujahäck. Jag kan varmt rekommendera detta företag om ni behöver hjälp i trädgården. Proffsiga med kunden i fokus."  Magnus Lindberg