Va? Är det redan mitten av april?

Tiden rusar fram. Vid tiden för förra inlägget klurade vi mycket på miljövänliga och hållbara inköp. Sedan dess har vi faktiskt köpt en del grejer som ligger i linje med det. Det känns otroligt bra att fokusera på miljövänliga val. Vi har bland annat satsat på

  • en begagnad bil som vi kan tanka med förnyelsebar diesel - HVO100. Det lät ju jättebra och vi tänker att vi är ett steg närmre att bli fossilfria helt och hållet. Bilen har tidigare tankats med både miljödiesel och HVO100. När vi med tiden läste oss till att bränslet innehöll slaktavfall, fiskfett och palmolja utöver tall- och raps så blev vi besvikna. Det är inte lätt att göra rätt. Nu bidrar vi till utfiskningen och skogsskövlingen föra framställa betesmark, kraftfoder till kreatur och palmolja. Visst "fossilfritt" men man tar från den andra änden bara. Vår bättre begagnade dieselbuss får vara vårt första fordon tills vi har firman igång och ekonomin tillåter oss att uppgradera.
  • kläder från Fristads Green kollektion. Där har Fristads varit först med att applicera EPD märkning. EPD är en standard som mäter produktens totala miljöpåverkan och står för Environmental Product Declaration. Att hitta arbetskläder som ger så lite klimatavtryck som möjligt borde vara enklare tycker vi. Det är märkligt att det finns så få miljösmarta koncept med tanke på hur stor marknaden är.
  • batteridriven häcksax
  • EPEAT Gold certifierad dator och monitorer. EPEAT-mäkta produkter uppfyller krav på låg energiförbrukning samt restriktioner vad gäller kemikalier, produktlivslängd och återvinning.

 [bild på tröja med tryck]

 Som brukligt i trädgårdsbranschen har vårvintern handlat mycket om beskärning och våra sekatörer har slipats ett par gånger för att snitten ska bli riktigt bra. Att få ansvaret för ett fruktträd innebär ibland en utmaning. Många gånger har beskärningen utförts på fel sätt eller satts på vänt, vilket innebär att vi behöver lägga upp en flerårig plan för att få ordning på träden igen. Vi hoppas verkligen att vi får kundernas förtroende att komma tillbaka till träden flera år för uppföljningsarbete.

 De beskärningsjobb som vi har utfört har till stor del varit fossilfria. Vi ligger tyvärr back på motorsågen som går på bensin, den har vi använt till trädfällning och en del större snitt. Förhoppningsvis kan vi snart fixa en batteridriven såg som motsvarar våra behov. Vi längtar tills det blir så där skönt tyst när man släpper gasreglaget!

 Ett av våra jobb i mars var att sänka en gigantisk hagtornshäck. Hundratals små envisa taggar satte sig i händerna och revor dök upp både här och där. Det var ett tufft jobb men kunden blev riktig nöjd och därför även vi. En sak som verkligen kändes meningsfull var att vi kunde flisa det nerklippta materialet och lägga tillbaka på häcklisten. Fliset kommer att fungera som ogrästäckning, fuktspärr och jordförbättring – är inte det coolt? I vanliga fall brukar allt klippt material hamna på återvinningen men i det här fallet kunde vi alltså minska på antalet transporter OCH återanvända de avklippta grenarna. Win win!

 [11 sek film på flismaskin in action]

Förutom kroppsarbete har vi även hunnit med ett par vändor med hjärngympa. Kunderna har efterfrågat såväl rådgivning som växtval och självklart känns det kul att kunna bidra med vår kunskap även där. Att utforma miljöer som ska vara hållbara är viktigt, inte minst för naturen och alla som befinner sig däri!

2019-08-01_No-001_DSC_9110jpgHumla på bolltistel

Kylan har hållit i sig ett tag. Nu håller vi tummarna för att vårsolen tar ett krafttag snart och sätter igång högsäsongen på riktigt. Vi vill klippa snygga häckar, plantera smarta växter, odla färgglada blommor och träffa ännu fler glada kunder!

 Allt gott!

 /Maria