Om att starta en hållbar verksamhet 2021

När vi nu startar upp vår verksamhet 2021 så känns det viktigt att göra det hållbart så långt vi kan. Det vore svårt att försvara en nystart som skulle innebära användande av fossila bränslen, gifter och andra produkter som tär på miljön.  

Vi jobbar med ju med trädgårdar och lobbar där för mångfald i växtlighet, kretslopp på växtmaterial och växtval som gynnar insekter och lokalt fågelliv. Att då komma brakande med bensinbuss, tvåtaktsoljestinkande motorsågar, trimmers, häcksaxar och gräsklippare som har samma ljudnivå som en Boeing 747 kändes inte riktigt bekvämt. Det måste finnas alternativ idag med allt prat på TV om global uppvärmning, skogsbränder, isbjörnar, Greta och lerlaviner? 

Vi har nu köpt vår första elektriska häcksax inför några jobb som vi har inbokade i april. Ska bli himla kul att testa den i skarpt läge! Visst rasslar det i bladet precis som en som går på tvåtaktsbensin, men när man släpper gasreglaget blir det TYST! Superskönt! Det tycker säkert våra kunders grannar som kanske jobbar hemifrån också. Ett annat stort plus är att slippa den giftiga och brandfarliga hanteringen av bensinen, plus att vi slipper andas in avgaserna när vi står och arbetar. I längden blir det nog också billigare då alkylatbensin inte är direkt gratis. 

Vi har tittat efter passande el- eller biogasfordon som har den lastkapacitet vi behöver. Jag har själv haft en gasbil i många år privat som gått superbra. Tankställen växer inte på träd men i Stockholmsområdet har det aldrig varit ett problem. Här finns det dock inte så mycket att välja på för ett nystartat företag som vill föröka hålla nere utgifterna. Ett hyfsat bra alternativ till fossilfri bil skulle kunna vara begagnad skåpbil som går på diesel. Det finns det många begagnade bilar från hantverkare som byter upp sig, där kan vi ju välja att tanka uteslutande HVO 100 diesel som tillverkas från förnyelsebara råvaror. Vi hoppas ändå att vi snart har råd att köpa en elbil. 

Ytterligare en sak som vi/jag tänker mycket på är alla inköp som ska göras nu i början. Jag kan i ganska få fall få reda på vilken miljöpåverkan de trädgårdsmaskiner, elektronik, kontorsmaterial, verktyg, arbetskläder med mera har haft när de producerades. Jag skulle vilja kunna jämföra två i övrigt likvärdiga häcksaxar ur den aspekten och utifrån det göra ett informerat val. Detta även för att i nästa led kunna erbjuda vår slutkund en siffra på hur vårt företags inköp har påverkat vår globala miljö år för år. Men vi är inte riktigt där än. Tyvärr. Informationen finns oftast inte att få och inga krav ställs på att den skall erbjudas på alla producerade produkter.  

Vi gör det vi kan så länge. Vi har valt att titta på kläder från Fristads Green-kollektion och FloraManufaktur/KlöverBlå som producerats av miljömärkta textilier, på ett miljövänligt sätt. Vi köpte en färgskrivare från HP som hade fler miljömärkningar än konkurrenterna, och vi köper miljömärkt papper och annat kontorskrafs där det erbjuds hållbara alternativ. 

Andra idéer vi har haft är:

  • att köpa upp skog den dag vi producerar ett överskott och sköta den utifrån biologisk mångfald i stället för virkesproduktion
  • att köpa begagnat när det finns att tillgå
  • att laga, underhålla och serva verktyg, kläder och maskiner för längsta livstid
  • att verka så lokalt som möjligt för att skära ned på onödiga transporter

Om du har du uppslag på produkter eller miljötänk som vi kan ta till oss så hör gärna av dig. Vi vill göra rätt och är övertygade om att det är en win-win-situation att jobba långsiktigt hållbart på alla nivåer. 

Mors! Torbjörn och Maria